Homandberg Family

Genealogi

Nes i Ådal

Nes eller Nes i Ådal hvor jeg er født og oppvokst, er et sogn og et tettsted i dalføret Ådal i Ringerike. Nes er naturlig sentrum for Øvre Ådal, som er ett av tre definerte distrikter i dalføret. Tettstedet ligger på begge sider av elva Begna, rett nord for elvas utløp i Sperillen, langs E16 som er stamveien gjennom Valdres til Vestlandet.

På nordsiden av brua er det veidele mot riksvei 243 til Hedalen, fra hvor det er mulig å ta seg videre til Nesbyen via privat bomvei. Det går også bomvei over åsen til Nordråk ved Randsfjorden.

Navnet Nes stammer fra den gamle urgården Nes, som i middelalderen lå under Hamar bispestol. Etter reformasjonen i 1536 kom gården inn under kronen, som siden overlot den til lagmannen i Oslo i 1601. Gården er siden delt.

Mellom 1868 og 1933 var også Nes anløpshavn for båttrafikken på Sperillen, der D/S Bægna trafikkerte ruten fra Hen i Ytre Ådal til Sørum i Begnadalen. D

et første året var Nes endestasjon, men fra 1869 gikk båten opp Begna til Sørum. D/S Bægna ble tatt ut av trafikk i 1929 og erstattet med en motorbåt fram til 1933, da rutetrafikken ble nedlagt.

Nes ligger i Ådal prestegjeld og har egen sognekirke, Nes kirke fra 1860. Nes har også

en fådelt barne- og ungdomsskole, Nes skole. Skolen sokner til Hønefoss for det videregående skoletrinnet, med Hønefoss videregående skole og Ringerike videregående skole.

Fra Nes er også veien til Vassfaret kort. Fra sør i Hedalen kan man også ta seg over Vidalen og ned til Strømsoddbygda, øverst i Soknedalen, med bil, via bomvei. Dette er den gamle kongeveien mellom Ringerike og Valdres.

Updated: 24. juli 2017 — 11:46

The Author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Homandberg Family © 2017 Frontier Theme

Enjoy this blog? Please spread the word :)

  • Follow by Email
  • Facebook
    Facebook
  • Twitter
  • YouTube